Maandelijks archief: november 2019

Verslag Jeugduitwisseling Frankrijk 2019

Jeugduitwisseling Linden groet Linden 2019 Frankrijk 

Vanuit het perspectief van deelnemer Jerry Vos.  

Dit jaar zijn we met 8 jongeren en 2 begeleiders naar Lalinde in Frankrijk afgereisd. We zijn op donderdag 18 juli vertrokken en we hebben 1 nacht overnacht in Bergerac, een dorp in de buurt van Lalinde. 

De volgende dag vertrokken we naar La Guillou, waar we de week zouden overnachten; wij waren het eerste afgevaardigde land dat aankwam. Dus we konden alles op ons gemak bekijken. De eerste avond hebben we het kennismakingspel gedaan met de andere landen, we hebben veel gelachen die avond. Na deze avond heb ik tegen mezelf al gezegd, volgend jaar ga ik weer mee! 

Dag 2 hadden we in de ochtend een presentatie van de YOUTHPASS en werd het thema verder uitgelegd. Daarna zijn we te voet naar Lalinde gegaan en hebben we d.m.v. verschillende activiteiten het dorp ontdekt. Dezelfde avond zijn we voor het eerst bij de gastgezinnen wezen eten. 

Dag 3 hadden we een dag met het gastgezin, met mijn gastgezin zijn we naar een kasteel in de omgeving gegaan. Daarna hebben we nog even aan het water gelegen en zijn toen weer teruggegaan naar La Guillou. 

Dag 4 zijn we gaan kanovaren op de rivier de Dordogne, deze vaartocht duurde zo’n 3 uur. Voordat we hieraan begonnen hebben we een lekkere picknick gehad, om genoeg energie te krijgen voor de lange tocht. We kregen ook zoals iedere dag wel genoeg water, vanwege de hitte die er toen was. In de avond hadden we weer ons avondmaal bij de gastgezinnen en sloten we af met een gezellig feest. 

Dag 5 hadden we een bezoek aan de elektriciteitscentrale op waterkracht in Tuilliéres. Hier hebben we in verschillende groepen een rondleiding gekregen over hoe de centrale te werk gaat en hoe het rekening houdt met de vissen in de rivier.  

Na de rondleidingen hebben we weer een picknick gehad en lekker gezwommen in het water. 

Dag 6 zijn we vroeg vertrokken naar La grande Dune de Pilat, hier hebben we een bezoek gebracht aan de hoogste zandduin van Europa. Hier hebben we wat informatie gekregen over de duin, daarna zijn we aan de andere kant naar beneden gelopen en hebben daar nog even lekker genoten van de zee. Na heerlijk te hebben genoten van een picknick zijn we teruggegaan naar La Guillou. 

Dag 7 stonden de gastronomische “olympiades” op het programma. Dit werd gedaan door middel van etenswaren/voeding uit het eigen land. In de middag was de sportieve kant van de “olympiades”, we hebben allemaal spellen gedaan op La  Guillou. Op het avondprogramma stond traditioneel dansen, de dans heette de Hysope”.  

Dag 8 hadden we de tijd om onze voorstelling voor te bereiden, die we gingen opvoeren voor de gastgezinnen de volgende dag. Na de lunch hadden we een hindernisbaan over La Guillou, na de hindernisbaan hadden we nog even wat vrije tijd. In de avond was de laatste maaltijd bij de gastgezinnen en de 2de ronde van de presentaties over duurzame energie. 

Dag 9 hebben we met zijn allen een renovatie gedaan van het beekje “de Drayaux. Na de renovatie zijn we terug gegaan naar La Guillou en hebben hier samen met de vrijwilligers geluncht. Na de lunch konden we nog verdere voorbereidingen treffen voor onze voorstelling en was de generale repetitie. In de avond hebben we de voorstelling gedaan voor alle gastgezinnen, na de voorstelling en het eten vertrokken we met de landen naar het festival met traditionele muziek door “Les Tradigordines”.  

Dag 10 was de vertrek dag van alle delegaties naar hun eigen land. Nadat we waren geland, zijn we terug gereden naar Cuijk en hebben hier nog lekker wat friet gegeten. 

De afgelopen jeugduitwisseling  was echt geweldig en we hebben super veel van genoten. Volgend jaar staat Duitsland op het programma en zien we de rest van de landen weer.