Jeugduitwisseling Linden: ‘Een superleuke ervaring’

LINDEN | In het kader van ‘Linden groet Linden’ krijgen jongeren tussen 15 en 20 jaar uit de gemeente Cuijk en het dorp Gassel de mogelijkheid mee te doen aan een tiendaagse jongerenvakantie waar ze kennismaken met leeftijdsgenoten uit vijf andere landen. “Ik ben zelf een paar keer mee geweest, onder andere naar België en Oostenrijk. En nu help ik mee met organiseren”, vertelt Coëtte Stevens.

Stichtingsvoorzitter Mien van Hoek van Linden groet Linden legt uit: “Al in de jaren ’60 waren er contacten en in 1974 is dat verder geformaliseerd met de ondertekening van een document door vijf burgemeesters uit Frankrijk, België, Duitsland en Oostenrijk en -in het geval van Linden- die van de oude gemeente Beers. Dat is ook de reden dat kinderen uit Gassel mee mogen doen aan deze uitwisseling. Later is daar nog een zesde Linden bijgekomen: Lalin in Spanje. Komende zomer wordt alweer de 35ste jeugduitwisseling.”

Jeugduitwisseling
Bij de volgende jeugduitwisseling, van 3 tot en met 12 augustus, komen zestig jongeren uit zes landen samen. De jongeren overnachten in De Kloosterhof in Beers en eten (per tweetal) bij gastgezinnen. “We hebben een enorm druk maar ook erg leuk programma samengesteld”, vertelt Coëtte. “We gaan koken in het Smaakcentrum, er is een kookwedstrijd waarbij iedereen traditioneel hapjes maakt, we gaan naar Den Bosch en De Efteling, waar we ook gezamenlijk een flashmob zullen uitvoeren. Verder zijn er kennismakingsspellen en een spellentocht door Linden en Beers, levend bingo, een bootcamp in de Gasselse bossen en een kunstworkshop”, lepelt ze lachend op. Mien vult aan: “Er is eveneens een gastfamiliedag, waarbij de jongeren een dagje eropuit trekken met hun gastgezin en er is een gezamenlijke afsluiting met een Bonte Avond in De Kloosterhof.”

Deelname en gastgezinnen
Jongeren tussen 15 en 20 uit Gassel en de gemeente Cuijk kunnen zich nog opgeven voor ‘deze waanzinnige jongerenvakantie’. De kosten bedragen 130 euro. “Het is echt een superleuke ervaring. Je leert andere talen en maakt soms vrienden voor het leven”, verzekert Coëtte. Daarnaast is Linden groet Linden nog op zoek naar gastgezinnen voor de avondmaaltijden. Opgeven kan via tel. (0485) 31 50 17 of per e-mail naar: mienvanhoek@gmail.com.